Ruim een maand voor de jaarwisseling gaat 2015 al de geschiedenisboeken in als recordjaar voor mega-overnames.

De Duitse zakenkrant Handelsblatt telde 128 transacties van minstens 5 miljard dollar (4,7 miljard euro) en zette zondag de top 22 op zijn website.

De ranglijst begint met de afgelopen maandag aangekondigde overname van Starwood Hotels, bekend van onder meer Hotel Des Indes in Den Haag, door Marriott International voor 12,2 miljard dollar.

Op plaats 2 in de lijst staat Shell, dat in april een bod van ruim 64 miljard euro uitbracht op BG. Inclusief de schulden van de Britse gasproducent komt de overnamesom, die voldaan zal worden in aandelen en contanten, op 75 miljard euro. Bestuursvoorzitter Ben van Beurden stelde onlangs nog altijd heil te zien in de aankoop, de omvangrijkste in de geschiedenis van het energieconcern, ondanks de verslechterde omstandigheden in de olie- en gassector.

De grootste deal van het jaar is de overname van bierbrouwer SABMiller door rivaal AB InBev voor 68 miljard Britse pond (ruim 104 miljard euro). Slechts drie overnames waren groter. Zo was met de aankoop van Verizon Wireless door Verizon Communications bijna 120 miljard euro gemoeid, telde Time Warner 148 miljard euro neer voor AOL en lijfde Vodafone het Duitse Mannesmann in voor circa 160 miljard euro.

Bron : www.accountant.nl

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.