Bijna vier op tien (38 procent) van de Limburgse familiebedrijven is totaal niet bezig met de overdracht naar de volgende generatie. Wie nu aan het roer zit, vindt zichzelf nog te jong om de eigendomsoverdracht al voor te bereiden. Het onderzoek hiernaar van Hogeschool PXL en ondernemersorganisaties Unizo en VKW, werd woensdag voorgesteld aan de pers (foto).

“Nochtans is tijdig beginnen nadenken over de overdracht van cruciaal belang”, zegt Stef Houben van Hogeschool PXL. “De voorbereidingen voor een eigendomsoverdracht kunnen immers zo’n drie tot vijf jaar in beslag nemen. Vaak beginnen ondernemers er te laat aan, en dan worden snelle en soms slechte beslissingen genomen.”,

Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de ondernemers bij voorkeur de zaak wil overdragen aan de kinderen of familie. “Toch blijkt de vrijstelling van schenkbelasting voor de overdracht van een familiebedrijf, amper gekend”, aldus Koen Hendrix van VKW Limburg. “Die nieuwe regeling geldt nochtans al sinds 1 januari 2012.”

Naast een campagne om de vrijstelling van schenkbelasting beter bekend te maken, gaan VKW en Unizo ook hun netwerken aan elkaar koppelen. “Doel is om in alle discretie de onderlinge contacten tussen mogelijke overlaters en potentieel geïnteresseerde overnemers te vergemakkelijken en zo de verankering van Limburgse bedrijven te bevorderen”, aldus Hendrix.

De werkgeversorganisaties willen op die manier voorkomen dat kmo’s in de provincie verdwijnen. “Hun voortbestaan is nochtans van levensbelang voor de Limburgse economie en voor het behoud van de tewerkstelling”, besluit Bart Lodewyckx van Unizo Limburg.

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.